Ηλεκτρόλυση άλατος

Η ηλεκτρόλυση άλατος είναι μία μέθοδος που διαδόθηκε πολλά χρόνια πριν και χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές εφαρμογές και ιδιαιτέρως στις πισίνες. Η απευθείας χρήση ηλεκτρικού φορτίου διαμέσου πλακών τιτανίου που είναι εμβαπτισμένες στο νερό, προκαλεί διάσπαση των στοιχείων του (υδρόλυση).

Τότε τα μόρια του οξυγόνου συλλέγονται στην άνοδο (-) και αντιστοίχως τα μόρια του υδρογόνου στην κάθοδο (+). Εάν σε αυτό το διάλυμα έχει προστεθεί αλάτι τότε μπορούμε να επιτύχουμε παραγωγή ελευθέρου χλωρίου, σε αέριο.

Το υποχλωριώδες νάτριο παράγεται κατά τη διάρκεια της χρήσης του ηλεκτρολύτη άλατος, επομένως δεν επιβαρύνετε το περιβάλλον της πισίνας με χρήση χημικών (μεταφορά και αποθήκευση).

Το αλάτι παραμένει στο νερό με την βοήθεια μιας μόνιμης διαδικασίας κλειστής ανακύκλωσης. Αυτό επιτρέπει στο νερό να παραμένει αμετάβλητο για χρόνια.

Ο ηλεκτρολύτης άλατος ανακυκλώνει συνεχώς το αλάτι ώστε να μην δημιουργούνται κατάλοιπα που να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Δεν απαιτείται η χρήση επιπρόσθετων χημικών σταθεροποίησης της χημικής ισορροπίας του νερού (περιλαμβάνονται στα στερεά χλώρια) και τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία.

Μετά από αυτή την διαδικασία το υποχλωριώδες νάτριο γίνεται πάλι φυσικό άλας, ξεκινώντας ο ίδιος κύκλος διαδικασίας.

Το αλατισμένο νερό είναι ένα φυσικό αντισηπτικό που εμποδίζει το σχηματισμό βακτηριδίων και άλγεων, προσφέροντας εξαιρετική απολυμαντική δράση

Λειτουργεί σαν ευγενές ήπιο αντισηπτικό, ευχάριστο στο δέρμα, δεν υπάρχουν οσμές “χλωρίου” που προκαλούνται από τις χλωραμίνες, το αλάτι είναι φυσικό συστατικό.

Η χαμηλή συγκέντρωση άλατος, παρόμοια με τα ανθρώπινα δάκρυα, προλαμβάνει τις μολύνσεις των ματιών και του δέρματος, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα.

Μια πισίνα ιδιωτική ή και επαγγελματική έχει ανάγκη ημερησίως από 1 gr CL ανα m3 νερού + 7 gr CL ανα χρήστη. Ο αριθμός των χρηστών δεν είναι σταθερός οπότε για να επιλέξουμε το σωστό μοντέλο για μία πισίνα υπολογίζουμε τον μέγιστο αριθμό χρηστών που θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν σε μία ημέρα.

Παράδειγμα:   Για μία πισίνα 60 m3 νερού ιδιωτικής χρήσης όπου θα την χρησιμοποιεί μία οικογένεια 5 ατόμων θα χρειαστούμε  60 m3 X 1 gr CL = 60 gr + 6 άτομα Χ 7 gr CL = 42 gr οπότε η συνολική ανάγκη σε χλώριο είναι 102 gr ημερησίως / 4 ώρες ανακυκλοφορία νερού (ελάχιστη επιτρεπτή λειτουργία αντλίας) = 25 gr. Επομένως θα επιλέξουμε μία συσκευή ικανότητας παραγωγής 25 gr / h.

Σκεφθείτε ότι το θαλασσινό νερό έχει περιεκτικότητα σε αλάτι περίπου 36 ppm δηλαδή 36 κιλά / m3 νερού. Μία συσκευή, για να παράξει την απαιτούμενη ποσότητα χλωρίου χρειάζεται 4 κιλά / m3 νερού πισίνας.